2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

EU – kisebbségi jogok – Magyar Békekör

Támogatásáról biztosította a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a magyarok védelmének javítására irányuló uniós kezdeményezést a Magyar Békekör, és arra kérte az állampolgárokat, hogy aláírásukkal juttassák sikerre az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából folytatott kampányt.
Magyar részről a kezdeményezést Kelemen Hunor, a Romániai Demokratikus Szövetség ügyvezető elnöke, romániai magyar író, költő, újságíró, politikus terjesztette elő Hans Heinrich Hansen europarlamenti képviselővel közösen.

Támogatni lehet az alábbi linken: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/index.do?lang=hu

Augusztus elején a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció azt kezdeményezte, hogy Kelemen Hunort fosszák meg román állampolgárságától, mert azt mondta: a románságnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság nem kívánja megünnepelni 1918-at – emlékeztetett rá a Békekör.

Az uniós kisebbségjogi kezdeményezés előterjesztői arra kérik az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek