2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Értelmiségi utánpótlás nélkül nincs erős nemzet, nincs modern Magyarország!

A Jobbik aggodalmait erősíti az a friss közvéleménykutatási adat, amely szerint a 14-25 évesek egyre nagyobb része, immár 43 százaléka szeretne a magyar helyett külföldi felsőoktatásban tanulni. A Jobbik szerint önmagában a külföldi tanulás támogatandó, mindaddig, amíg ez egy önkéntes döntés. Hazánkban azonban a növekvő arány sokkal inkább kényszerből adódik, amely a kormány eddigi és tervezett intézkedéseinek tudható be.

A diákokkal együtt nyugtalanító jeleit látjuk annak, hogy a kormányzati felsőoktatás-politika egyre inkább az Orbán Viktor által már 2012-ben emlegetett „önfenntartó felsőoktatás” megvalósításán dolgozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sikeres egyetemi felvételi feltételéül megszabott nyelvvizsga-kötelezettség, valamint az államilag támogatott férőhelyek radikális csökkentése következtében az egyetemi diploma egyre intenzívebb tendenciával a tehetős családból származó fiatalok, azaz a gazdagok kiváltáságává válik. A kormány pedig segítségként csak az eladósodást jelentő diákhitelt ajánlja, ellenben a valódi segítséget jelentő tanulmányi ösztöndíjat 11 éve nem emelik. Ennek a folyamatnak már most jól látható jelei mutatkoznak meg az alapítványi formára épülő „Corvinus-modell” kiterjesztési szándékában és a diplomások társadalmon belül betöltött számarányának csökkenésében.  

A Jobbik határozottan ellenzi, hogy a felsőoktatás egy szűk társadalmi réteg, a gazdagok kiváltsága legyen! Nem tűrjük, hogy továbbtanulás előtt álló tehetséges fiataljaink tömegei hagyják el az országot, pusztán azért, mert a kormány nem képes kiszámítható és élhető körülményeket biztosítani számukra a magyar felsőoktatásban.  Mi olyan oktatáspolitikát képviselünk, amely a magyar fiatalokat a szakmai és intellektuális kiteljesedéshez hozzásegítve itthon tartja, hogy egzisztenciálisan és emberileg egyaránt megbecsülve, közösen dolgozhassunk nemzetünk felemelésén!

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum