2023. 04. 1. szombat

Hugó
1 EUR 380 HUF
1 GBP 432 HUF

ENSZ-terv a nemzetközi egyenlőtlenség mérsékléséért

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár új világméretű megállapodást kezdeményezett Nelson Mandela emléknapján az egyenlőtlenség csökkentéséért, egy igazságosabb nemzetközi rendszer megteremtéséért – jelentette a Magyar Békekör hétfőn.

     A koronavírus-járvány megmutatta, mekkora szakadék tátong egyéni és közösségi érdek, hatalomgyakorlás és erkölcsi megfontolás között. Röntgenfelvétel módjára világított rá törékeny társadalmaink bajaira: a hazugságra, hogy a szabad piac mindenkinek egészségügyi ellátást nyújt; a rögeszmére, hogy a meg nem fizetett munka nem munka; a megtévesztésre, hogy olyan világban élünk, amely maga mögött tudja a rasszizmust; a mítoszra, hogy mindannyian egy csónakban evezünk. Pedig egyesek szuperjachton szelik a tenger vizét, mások pedig roncsokba kapaszkodva reménykednek, hogy egyszer majd partra evickélnek – mondta.
     A rasszizmus elleni mozgalom, mely az amerikai George Floyd meggyilkolása miatt bontakozott ki világszerte, megmutatta, hogy az embereknek elegük van az igazságtalanságokból. Elegük van az egyenlőtlenségből, a faji diszkriminációból,  abból, hogy a bőrszín alapján döntsék el, ki bűnös és ki nem, megtagadva az emberi jogokat. 
     Ahhoz, hogy áthidaljuk ezt a szakadékot, új társadalmi szerződésre van szükség, mert a régi már nem működik. Úgy kell gyakorolni a hatalmat, hogy az eddiginél szélesebb tömegek részesüljenek a javakból, az esélyegyenlőség pedig a világ minden népének megadassék. Biztosítani kell a fiataloknak a méltó életet, a nőknek a férfiakéval azonos perspektívát és esélyt, a betegek, a kiszolgáltatottak, a kisebbségek védelmét. Az egyenlő jogok, és esélyek alapján a kormányoknak, az üzleti életnek, a civil társadalomnak olyan új szerződést kell kötnie, amely kiterjed a foglalkoztatásra, a fenntartható fejlődésre és a szociális védelemre.
     A fejlődő nemzeteknek nagyobb beleszólást kell biztosítani a globális döntések meghozatalába. Szükségünk van egy befogadóbb és kiegyensúlyozottabb multilaterális kereskedelmi rendszerre is, amely lehetővé teszi, hogy a fejlődő országok felfelé léphessenek a globális értékláncban – mondta az ENSZ főtitkára, majd bejelentette, hogy kezdeményezését ősszel az ENSZ 75. közgyűlése elé terjeszti.

A Magyar Békekör szerint Guterres törekvése különösen fontos egy olyan időszakban, amikor Putyin orosz elnök kezdeményezésére küszöbön áll a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának csúcsértekezlete.+++

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek