2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Egyéves polgármesteri fizetését ajánlotta fel oktatásra dr. Pásztor Albert

Egyéves majdani polgármesteri jövedelmét ajánlotta fel dr. Pásztor Albert egy olyan alap létrehozására, amely a tehetséges miskolci középiskolásokat támogatja. Ezt maga az MSZP, a DK és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület által támogatott független polgármesterjelölt jelentette be feleségével, dr. Pásztorné Bakó Márta iskolaigazgatóval közösen megtartott szerdai, miskolci sajtótájékoztatóján.

A polgármesterjelölt elmondta: az ösztöndíjprogram célja, hogy azok a miskolci fiatalok, akik akár tanulmányaik, akár a sport, vagy akár egy-egy szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ne kallódjanak el kellő támogatás hiányában.

„A program a rendszeres ösztöndíj mellett lehetőséget teremt a tanuláshoz, vagy sportoláshoz nélkülözhetetlen eszközök beszerzésének támogatására is. A cél egy: megmozgatni, aktivizálni a miskolci szürkeállományt. Meggyőződésem, hogy az ilyen ügyek képesek igazi közösségeket létrehozni.” – jelentette ki Pásztor.

Tervei szerint a programban való részvételhez nem kell majd más, mint miskolci lakcímkártya, ajánlás a miskolci középiskola tanárától (szaktanár, vagy testnevelés tanár, vagy osztályfőnök) és egy bemutatkozó levél, motivációval és személyes adatokkal. Javaslata szerint a támogatási döntést elismert miskolci középiskolai tanárokból, Miskolcon tevékenykedő jelentős cégek vezetőiből álló zsűri hozza majd meg.

Az alap nyitott lesz, ahhoz minden miskolci magánszemély, vállalkozás, befektető csatlakozhat. Szerinte ugyanis elengedhetetlen, hogy a város vezetői, vállalkozói, befektetői mind kivegyék a részüket a város tehetségeinek képzéséből, és a formális, vagy éppen az informális oktatás finanszírozásából.

„Polgármesterként létrehozom az alapítványt, és az első leszek, aki adományoz: feleségemmel egyetértésben egyéves polgármesteri jövedelmemet ajánlom fel az alapítványba. Ez lesz az a kezdőtőke, ami az alapítvány első évének működését biztosítja, és amely remélhetőleg a város más, befolyásos embereit is adakozásra bírja majd.” – mondta dr. Pásztor Albert.

Újságírói kérdésre a miskolci hepatitis-üggyel kapcsolatban elmondta: ha bebizonyosodik, hogy dr. Kriza Ákos hallgatása hozzájárulhat a betegség terjedéséhez, akkor a polgármestert komoly felelősség terheli.

Mint ismert, Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője kedden felszólította dr. Kriza Ákost, a város orvos-polgármesterét arra, hogy közleményben tudassa: van-e igazságtartalma annak a városszerte terjedő szóbeszédnek, miszerint vírusos májgyulladás járvány fenyegeti Miskolcot.

A felszólításra a polgármester azóta sem reagált, az Észak-Magyarország napilap szerdai számában viszont azt írta: az év első felében, a tavalyi hasonló időszakhoz képest csaknem megháromszorozódott a hepatitis-A vírussal fertőződtek száma Borsodban. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének adatai szerint szeptember 30-ig összesen 238 esetet regisztráltak, ezen belül Miskolcon 39-et.

Az írásban felhívták a figyelmet arra, hogy a hepatitis-A vírus széklettel szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed, a fertőzés továbbterjedése az alapvető higiénés rendszabályok betartásával megelőzhető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…