2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Dr.Brenner Koloman:Így szalámizzák le a fideszes elvtársak az egyetemi autonómiát

A Pannon Egyetemet is elérte a Fidesz tudás-, tudomány- és értelmiségellenes politikájának mára rutinná vált eszköze: hét másik egyetemhez – köztük az SZFE-hez – hasonlóan ezúttal is az intézmény alapítványi fenntartásba történő átforgatásáról van szó.

Persze a Fidesz univerzumában az, hogy Navracsics Tibor – aki az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségére is esélyes lehet – előzetesen közölte az egyetem megválasztott akadémiai vezetésével, hogy ez a kormányzati szándék, ki is meríti azt az egyeztetést, amit az SZFE polgársága, de jómagam is minden ilyen sorsra juttatott egyetem esetében hiányoltam. Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy akinek volt gyerekszobája, az az egyeztetés során nem hagyja figyelmen kívül a másik fél aggályait, itt viszont pontosan ez történt: a Rektori Tanács egyhangú döntésének értelmében az egyetem nem szeretne modellváltást; addig legalábbis biztosan nem, amíg nem kap egyértelmű garanciát arra, hogy a változás előnyös lesz a számára.

Lehet-e előnyös egy egyetemet állami helyett alapítványi fenntartásban működtetni? Természetesen lehet, de nem Magyarországon, az Úr 2020. évében. Itt és most ugyanis a másik hét egyetem esetének tapasztalata alapján az átalakítás egyetlen célja, hogy a miniszteri teljhatalommal kinevezett hű pártkatonákkal feltöltött alapítvány törvényellenes, sőt, alaptörvény-ellenes és ami a legsúlyosabb: a legalapvetőbb, évszázadok óta sérthetetlen európai értékekkel ellenkező módon visszaszorítsa az egyetemi polgárok által választott vezetőség és a hallgatók képviseletét. A legelső ilyen eset óta minden alkalommal benyújtott módosító javaslatomat, melynek értelmében az egyetem megválasztott akadémiai vezetése ex officio, azaz hivatalánál fogva a kuratórium tagjává válik, természetesen ezúttal is meg fogom tenni. A Pannon Egyetem sorsa személyesen is érint, mert két évig a veszprémi német tanszék oktatója is voltam.

Magyarország egyetlen keresztényszociális, jobbközép néppártja, a Jobbik elkötelezett a tudás és a tudomány szabadsága mellett. Ez szolgálja a magyar polgárok jólétét és szabadságát, nem pedig az egypárti kézivezérlés. Az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia ilyen mértékű megsértése elfogadhatatlan. E témakörökben elkészült az Európa Tanácsnak a Brenner-jelentés, amelyben a magyarországi tendenciák sajnos negatív példaként szerepelnek – ajánlom szíves tanulmányozásra a tisztelt fideszes elvtársaknak, hátha szembenéznek magukkal és azzal a bolsevik tempóval, ahogy a tudást, a tudományt és a tudomány művelőit semmibe véve kisebb-nagyobb szeletekben leszalámizzák a magyar egyetemek és a magyar tudomány autonómiáját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum