2022. 01. 18. kedd

Piroska
1 EUR 357 HUF
1 GBP 427 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Donáth Anna és Hadházy Ákos kezdeményezik a jogállamisági mechanizmus megindítását a magyar kormány ellen a nyomozó hatóságok mulasztása alapján

Donáth Anna és Hadházy Ákos kezdeményezik a jogállamisági mechanizmus megindítását a magyar kormány ellen a nyomozó hatóságok mulasztása alapján

Tavaly év végén az Európai Unió az eddigi legerősebb eszközét alkotta meg, amivel megvédhetjük az igazságos jogállamot a korrupcióval szemben Magyarországon. Ez a mechanizmus január elseje óta hatályos, a momentumos EP-képviselők pedig vállalták, hogy minden olyan ügyet az Európai Bizottság elé visznek, ami a korrupció legkisebb gyanúját is felveti. Hadházy Ákos pedig a magyarországi korrupció elleni küzdelem egyik legelszántabb harcosa – a Momentum vele kötött szövetséget az EU-s pénzek megvédése érdekében.


Donáth Anna és Hadházy Ákos közös videójukban elmondták, hogy első körben a Hadházy általa feltárt, illetve a nyilvánosságnak bemutatott ügyeket viszik az Európai Bizottság elé. Olyan ügyeket, ahol egyértelműen EU-s pénzek jogtalan felhasználásáról van szó, és ahol az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal megállapította a csalást, a magyar hatóságok viszont ennek ellenére sem intézkedtek.


“A jogállamiság mechanizmussal kapcsolatban sokrétű politikai vita alakult ki. A mi álláspontunk ebben a vitában egyértelmű: január 1-jétől hatályos a mechanizmus, azt az Európai Bizottságnak a jogsértésekre kötelezően alkalmaznia kell, és ezen semmilyen kisstílű politikai alku nem változtat. Január eleje óta pedig minden egyes, tétlenséggel töltött perccel olyan mulasztásban vannak a magyar hatóságok a fenti ügyekben, amelyek megalapozzák a jogállamisági mechanizmus megindítását.” – mondta Donáth Anna.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum