2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Uniós felháborodás Orbán tusványosi beszédén

Az Európai Parlament liberális frakciójának cseh alelnöke, Pavel Telicka az Európai Bizottságnak címzett írásbeli kérdésében fejezi ki felháborodását a magyar miniszterelnök tusványosi beszéde kapcsán. A liberális alelnök szerint Orbán nem tartja be az uniós tagság szabályait, tusványosi beszédével nyilvánvalóvá tette, hogy 2010 óta illiberális államot épít Magyarországon sutba dobva a nyugati demokráciák alapelveit. Nem ez az első alkalom, hogy európai demokratikus politikai erők kérik, a Bizottság vizsgálja meg, indítható-e az uniós Alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás Orbán és kormánya ellen, amely végső soron a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését, uniós források megvonását vonhatja maga után.

Az uniós kritika nem a magyar nép, nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány ellen irányul, hiába szeretné Orbán a saját kormányával azonosítani Magyarországot. Hazánk nemzeti érdeke nem azonos azzal, amit a Fidesz annak nyilvánít, hiszen az, mint látható, komoly gazdasági és politikai veszélyekkel fenyeget.

A Demokratikus Koalíció figyelmezteti Orbán Viktort és kormányát, hogy ha továbbra is ezt a politikai gyakorlatot folytatja, akkor Magyarországnak olyan károkkal kell majd szembenéznie, melyek helyrehozatala több évtizedig is eltarthat.

Molnár Csaba
Niedermüller Péter
A DK EP képviselői

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek