2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Orbán újra leszerepelt Brüsszelben

Orbán Viktor újra szégyenbe hozta Magyarországot, amikor előkelő idegenként viselkedett a nyugat-balkáni útvonal problémáival foglalkozó uniós minicsúcson. Miközben Európa vezetői azzal küzdöttek, hogy megoldást találjanak több tízezer menekült számára és segítséget nyújtsanak a válság terhei alatt roskadozó tagállamoknak, Orbán úgy tett, mintha Magyarországot mindez nem érintené.

A déli határra húzott vasfüggöny, a menekültkérelmek jogszerűtlen elutasítása, az erőszak alkalmazása nem a megoldás, hanem a probléma része. Hiába akarja a magyar kormány másokra hárítani a menekültválság terheit, ez hosszú távon nem lesz sikeres. Görögország ugyanúgy nem lesz képes egyedül kezelni a nagyszámú menekültet, ahogy Szerbia, Horvátország vagy Szlovénia sem. A nemzeti önzések politikája csak mérhetetlen szenvedést és káoszt okozott eddig is.

A Demokratikus Koalíció szerint Európa tegnap kis lépést tett előre a menekültek érkezésének szabályozása, egy szolidáris közös megoldás irányába. Ha a magyar kormány nem vállal szerepet a hatékony közös európai megoldást kidolgozásában, akkor majd csak végrehajtója lesz a formálódó menekültpolitikának, akár tetszik ez Orbánnak, akár nem. Az európai kötelezettségek alól nem lehet a végtelenségig kibújni.

Niedermüller Péter
EP képviselő,
alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek