2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

DK: Orbán elbukta az államadósság elleni harcot

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős biztosa szerint Magyarország magas államadóssága aggodalomra ad okot. Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatából kiderül, hogy az Orbán-kormány által hozott pénzügyi szektort érintő különadók és a piacellenes, „unortodox” gazdaságpolitika a hitelezés visszaeséséhez és a növekedés visszavetéséhez vezetett.
Orbán Viktor tehát elbukta az államadósság elleni harcot, melyet a Magyar Nemzeti Bank is megerősített a múlt héten, amikor elismerte, hogy a korábbi vállalás és jogszabály ellenére a magyar kormány képtelen volt csökkenteni a GDP-hez viszonyított államadósság szintjét. Az orbáni kudarc volumenét jelzi, hogy az államadósság elleni kardcsörtetés közepette a 2013 decemberében még 21,9 ezer milliárdos nominális államadósság egy évvel később már 23,8 ezer milliárd volt, tehát 10 százalékkal még emelkedett is.

A Demokratikus Koalíció beszédesnek tartja, hogy az orbáni maffiakormány még a világgazdasági válság után 7 évvel sem volt képes az államadósság kezelésére, mialatt folyamatos megszorításokkal és különadókkal nehezítette meg állampolgárai mindennapi életét. A DK egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy Magyarországon döntő politikai lépések szükségesek, a DK azonban úgy véli, hogy azok csak a korrupt kormány bukása, egy 2016-os előrehozott választás után történhetnek meg.

Molnár Csaba
Ügyvezető alelnök DK
EP képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek