2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Normafa park – Levél Pokorni Zoltánnak

Pokorni Zoltán polgármester,
országgyűlési képviselő úrnak

Tisztelt Képviselő Úr! Azért fordulok Önhöz, aki kerületi polgármesterként jelenleg az Országgyűlésben is képviseli a XII. kerületi választópolgárokat, hogy a kerület és Budapest polgárai érdekében, a természeti környezet megóvása jegyében képviselői önálló indítvánnyal kezdeményezze a Normafa Park történelmi sportterületről szóló 2013. évi CXLVIII törvény (továbbiakban: Normafa törvény) hatályon kívül helyezését. Indítványom egyúttal Képviselő úr becsületének megóvását is szolgálja.

Az Országgyűlés 2013. szeptember 30-án fogadta el – többek között az Ön szavazatával – a Normafa törvényt. A Normafa környékének „rendezésére”, új létesítmények létrehozására irányuló törekvés széles körű felháborodást váltott ki: környezetvédő szervezetek adtak hangot ellenvéleményüknek, állampolgárok petícióban is tiltakoztak a terv ellen. Az Országgyűlés mindezt figyelmen kívül hagyva fogadta el a törvényt. A törvény megnyitja a lehetőséget a törvényben meghatározott terület beépítettségének növelésére, új idegenforgalmi és sportlétesítmények (szálloda, vendéglátóhelyek, sílift) létesítésére, „hitéleti rendeltetéssel legfeljebb egy új épület” létrehozására, és felmentést ad a Fővárosi Szabályozási Keretterv és a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat alkalmazása alól.

Ön polgármesteri minőségében a lakosságnak szóló levelet tett közzé november 4-én – egy hónappal a törvény megszavazása után – a Hegyvidék újságban, hogy megnyugtassa a kerületi közvéleményt. E levélben többek között azt írja: „Nem épül a Normafánál sportcentrum, sőt új építésű épületeket sem tervezünk”. A törvény ugyanakkor kifejezetten lehetővé teszi új épületek, köztük sportcélú épületek létesítését, és kifejezetten nevesíti a sílift állomásait. Ön a levélben azt írja, hogy „… nem lesz erdőirtás és természetesen zöldterület csökkenés sem”, a törvény ezzel szemben a beépítettség növelését teszi lehetővé. „Közpénzből nem épül templom”, írja levelében, miközben a törvény kifejezetten lehetővé teszi hitéleti célú épület létesítését. (Ön a harmincas évek óta tervezett kápolna építésének szándékát ismeri el, adományokból, csakhogy a környezet szempontjából érdektelen, hogy egy új építményt milyen forrásból építenek.) Levele tehát egészében és részleteiben is szöges ellentétben áll azzal, amit a Normafa törvény lehetővé tesz.

Ha Képviselő úr polgármesteri minőségében komolyan gondolja mindazt, amit a Hegyvidék újságban közzétett, és az önkormányzat honlapján is elhelyezett levelében ír, akkor, ha óvni kívánja szavainak hitelét, nem tehet mást, mint hogy képviselői minőségében kezdeményezi, hogy az Országgyűlés utolsó üléseinek egyikén helyezze hatályon kívül a törvényt.

Ön a Fidesz képviselőjeként sok mindent szavazott meg tizenhat év alatt. Magam is voltam országgyűlési képviselő, és jól tudom, hogy az ember nemcsak arra szavaz igennel, amivel maradéktalanul egyetért. Talán így szavazta meg képviselőként a Normafa törvényt is, noha az ellentétes a levelében kifejtett polgármesteri álláspontjával. Ön a szakterületére, az oktatásra vonatkozó egyes törvényekkel kapcsolatban megmutatta, hogy képes arra, hogy szakmai és politikusi önbecsülésének megóvása érdekében cselekedjék. Ebben az esetben is így kellene eljárnia. Érdemes volna ilyen lépéssel búcsúznia az országgyűlési képviselői megbízatástól.

Budapest, 2014. február 2.

Bauer Tamás
az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és a Liberálisok országgyűlési képviselőjelöltje

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…