2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Niedermüller Péter a miskolci Számozott utcákban élők kilakoltatásáról kérdezi az Európai Bizottságot

DK: Niedermüller Péter a miskolci Számozott utcákban élők kilakoltatásáról kérdezi az Európai Bizottságot

A DK európai parlamenti képviselője felhívja a figyelmet arra, hogy a miskolci önkormányzat az ezen a Számozott utcákban élő emberek számára nem kínált sem cserelakást, sem más lakhatásra elegendő kártérítést. Szerény kárpótlási összeghez is csak akkor juthattak volna hozzá, ha elköltöznek Miskolcról. Ezért állítják azt a helyi polgárjogi vezetők, hogy az intézkedés célja az itt élő romák kitelepítése a városból. Az önkormányzat vezetése tudatosan rájátszott  a romákkal szembeni előítéletekre amikor arra hivatkozott, hogy „rengeteg a bűntény a környéken, a telepek pedig alkalmasak a rejtőzködő életmódra.”

Mivel az érintettek nem voltak hajlandóak elköltözni,  az önkormányzat tartozásokra hivatkozva kezdte felbontani a szerződésüket. Ma hozzávetőlegesen 150 családot fenyeget kilakoltatás. Az elkeseredett lakók rokonoknál húzzák meg magukat, vagy arra készülnek, hogy Kanadában kérnek politikai menedékjogot az őket roma voltuk miatt ért üldözés miatt.

Végül a képviselő azt kérdezi, hogy a Bizottság szerint ez az intézkedés összhangban van-e a Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszerével, amely a romák lakhatási körülményeinek javítását tűzte ki célul, valamint, hogy Magyarország megfelelően alkalmazza-e a Tanács 2000/43/EK irányelvét a személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek