2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Nem a magyar emberek tehetnek a hosszú várólistákról

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár azt mondta az RTL Klub híradójának, hogy a sokszor akár fél éves várólistáknak két fő oka, hogy a magyar emberek az átlagnál többször mennek orvoshoz, valamint a kórházak direkt nyújtják a várólistákat, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.
Az egészségügyet 5 éve magára hagyó Orbán-kormány tehát most a megbetegedett magyar embereket és a kórházakat kiáltotta ki közellenségnek azért, hogy újra másokra hárítsa a felelősséget a megszorítások és inkompetens döntések miatt kialakult tarthatatlan helyzetért.

A hosszú várólisták okai szakmai körökben ismertek: a reális szükségletektől távol áll az a Teljesítmény Volumen Korlát, mely meghatározza, hogy egy adott intézménynek mekkora teljesítményig finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezen felül további probléma, hogy az OEP kifizetései nem fedik a vizsgálatok valós, piaci árát. E két ok miatt a kórházak a tényleges ellátási kapacitásuknak csak 60-70 százalékát használhatják ki, melyet csak súlyosbít az orvosok és ápolók folyamatos elvándorlása.

A Demokratikus Koalíció szerint az 5 éve korlátlan hatalommal rendelkező Orbán-kormánytól hiteltelen a kétségbeesett bűnbakkeresés. A DK szerint indokolt az egészségügy átalakítása, de ha azt a kormány továbbra is a megszorítások útján képzeli el, akkor nem átalakításról, hanem további rombolásról beszélhetünk.

László Imre a DK egészségügyi kabinetjének vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek