2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Minden évben két évvel később esedékes a gyarapodás

Az Európai Bizottság tegnap közzétett prognózisa szerint jövőre az ország rettenetes árat fizet – azért, hogy stagnálhasson.
Az előrejelzés szerint a gazdasági növekedés üteme nem gyorsul, a várható növekedés is teljes egészében a belső fogyasztásból származik. A foglalkoztatás alig javul, noha további 40 milliárddal növelik a közfoglalkoztatásra szánt összeget. Miközben tehát a foglalkoztatás növelésének célja éppen az állami bevételek növelése volna, ez a minimális javulás is csak viszi a pénzt. Alig csökken az államháztartás hiánya, és nem mérséklődik érdemben az államadósság sem. Az Orbán-kormány fő gazdaságpolitikai célja az államadósság leszorítása, de az jövőre alig 3 százalékponttal lesz alacsonyabb, mint 5 évvel korábban, a kormányváltás idején volt. Romlik a külkereskedelmi mérleg egyenlege, gyorsul az infláció és az idei megugrás után jövőre sem csökken a költségvetés strukturális hiánya, ami a későbbi évek romlását vetíti előre.

Mindezt a korántsem fényes perspektívát az adóterhek 280 milliárd forintnyi növekedésével (benne az állítólag visszavonandó internet-adó 25 milliárdjával) és 350 milliárdos kiadáscsökkenéssel fizeti meg az ország. Megszorítás, az persze nem lesz, legalábbis a kormányzati kommunikációban, bár érdekes lenne megtudni, mit nevez Orbán Viktor megszorításnak, ha ezt nem. A nyugdíjak az ígért 2,2% helyett csak 1,8%-kal emelkednek, a rokkant-ellátást újabb 100 milliárddal vágják meg, de szűkül a táppénz-keret és a gyermekvállalást állítólag ösztönözni kívánó kormány csökkenti az anyasági támogatásra és a családi pótlékra fordítható összeget is. Reálértéken újabb forrásokat vonnak ki az egészségügyből, miközben már ma is fűtetlen kórtermekben fekszenek betegek, és tovább csökkennek jövőnk zálogára, az oktatásra szánt összegek is.

60 milliárddal több jut viszont beruházásra – igaz, ebből 50 milliárd újabb stadionokra, további 5 milliárd pedig Orbán Viktor Várba költöztetésére megy el. A „rezsicsökkentés” idei hazugságát jövőre a korábban nyereséges MVM-nek a költségvetésből nyújtott 50 milliárdos támogatással leszünk kénytelenek megfizetni.

A Demokratikus Koalíció emlékeztetni kíván arra, hogy Orbán Viktor korábban 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás éveként hirdette. Az első kettő megvolt: 2012-ben a kormány elrugaszkodott a valóság talajáról, 2013-ban pedig emelkedtek a terheink. Gyarapodni viszont, ahogy 2014-ben, úgy előre láthatólag jövőre is csak a korrupciós esetek száma fog.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök
EP-képviselő (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek