2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

DK: Mégis, kinek a teste?!

A Fidesz önkénye március 15-től Európában példátlan módon szigorítja meg a művi meddővé tételt: családtervezési indokkal csak azok kérhetik ezt az orvosi beavatkozást, akik elmúltak negyvenévesek, vagy legalább három, vér szerinti gyermekük van.
Milyen jogon?! – teszi föl a kérdést a Demokratikus Koalíció. Milyen jogon kívánja az állam meghatározni, hogy ki, mikor és hány gyereket vállaljon?! Milyen jogon különbözteti meg hátrányosan azokat, akik nem akarnak gyermeket?! Milyen jogon rendelkezik polgárai testével – csaknem 350 évvel a „Habeas corpus” elvének törvénybe iktatása után, amely elv nem csak a személyes szabadsághoz, hanem a saját test fölötti rendelkezéshez való jog elismerését is jelenti?!

El a kezekkel a családtervezéstől! – követeli a DK. Az állam takarodjék a hálószobából, a szülőszobából és a gyerekszobából egyaránt! Ez a törvény, mint azt az Alkotmánybíróság 2006-os döntése kimondja, megengedhetetlen módon sérti a polgárok önrendelkezési jogát, és az alaptörvénybe sem sikerült eddig olyan passzust beleszuszakolni, ami ezt érvénytelenítené. S noha egyformán vonatkozik mindkét nemre, elsősorban a nőket sújtja, így sérti a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezményt (CEDAW) is.

Választási győzelme után a demokratikus ellenzék, a többi, a polgárok magánéletébe indokolatlanul beavatkozó törvényhez hasonlóan ezt a rendelkezést is hatályon kívül helyezi.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek