2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Közös európai menekültügyi politikára van szükség!

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi és Bel- és Igazságügyi Bizottsága a héten tárgyalta a menedékkérők európai helyzetéről szóló éves jelentéseket. A vita megmutatta, hogy a menedékkérők ügyének kezelése a legkomolyabb európai problémák egyikét jelenti. Különösen súlyos a helyzet Magyarországon, ahol a kormány megtagadja a menekültekkel való szolidaritást, kulturálisan homogén országot tervez létrehozni. A 2013-ban az országba érkező 18 900 menedékkérőből összesen 419-en (2%) kaptak védett státuszt, ez az egyik legalacsonyabb arány Európában. A magyarországi menekültügyi őrizet gyakorlata az ENSZ Menekültügyi Főigazgatósága véleménye alapján is ésszerűtlen, embertelen és a nemzetközi normákkal ellentétes.

Mindez folyománya a kormányzat idegenellenes, a bevándorlást szigorúan elutasító politikájának. Orbán Viktor ez év augusztus 25-én lényegében bűnözőnek bélyegzett minden menekültet, megfeledkezve azokról a viharos századokról, amikor magyarok váltak egyik pillanatról a másikra menekültekké. Ahogy 1956-ban, most sem bűnözők válnak menekültté, hanem segítségre és védelemre szorult ártatlan emberek. A kormány embertelen álláspontja ellentétes a közös európai értékekkel és felháborodást keltett minden demokratikus országban. Az országon belül gyűlöletet kelt, Magyarországot pedig még inkább lejáratja.

A Demokratikus Koalíció támogatja a közös európai bevándorlás és menekültügyi politika létrehozását. Egy ilyen politika garantálhatná a menedékkérőkkel kapcsolatos méltányos bánásmódot egész Európában, és erősítené a tagállamok közötti szolidaritást.

Niedermüller Péter
A DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek