2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

DK: Közmunkaprogram – a munkahelyteremtés kormányváltással kezdődik

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy „nem hisz a közmunkaprogram mindenhatóságában” és a kormány csak addig foglalkoztatná a közmunkásokat, amíg nem lesznek versenypiaci állások. A kormány először ismeri el, hogy a közmunka nem megoldás a munkanélküliségre. Évek óta teljesen egyértelmű, hogy az éhbérért dolgoztatott közmunkások helyzete tarthatatlan, hiszen a kormány csak a foglalkoztatási statisztikák kozmetikázására használja a programot.

A versenypiaci állások megszületésének útjában azonban pont az Orbán-kormány áll: abban a bizonytalan üzleti környezetben, ahol bármikor jöhet egy visszamenőleges különadó vagy olyan törvényi szabályozás, amely akár egy teljes iparágat is átjátszik a fideszes kiskirályoknak, semmilyen külföldi befektető nem fog munkahelyeket teremteni.

A Demokratikus Koalíció szerint a munkahelyteremtés az Orbán-kormány leváltásával kezdődik. A DK szerint a közmunkaprogram munkahelyei csak akkor lesznek versenypiaci állásokkal kiválthatóak, ha egy európai típusú demokratikus kormány visszaállítja a jogállamot. Erre egy előrehozott választás alkalmával lenne a leghamarabb lehetőség.

Borka-Szász Tamás
A DK szociális munkacsoportjának vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …