2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 399 HUF
1 GBP 472 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Írásos nyilatkozat az iskolai szegregáció megszüntetésért az Európai Parlamentben

DK: Írásos nyilatkozat az iskolai szegregáció megszüntetésért az Európai Parlamentben

Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció európai képviselőjének javaslatára az Európai Parlament 5 különböző képviselőcsoporthoz tartozó 11 képviselője írásos nyilatkozatot kezdeményezett a szegregált iskolai oktatás felszámolása érdekében.
Nyilatkozat célja az, hogy felhívja a Parlament és az Európai Bizottság figyelmét az oktatási szegregáció elleni küzdelem szükségességére. A nyilatkozat szerint a roma gyermekek iskolai elkülönítése sérti az egyenlő jogok elvét és akadályozza e gyermekek társadalmi beilleszkedését és súlyos hatással van a gyermekek fejlődésére és jövőbeli boldogulási esélyeikre.

A nyilatkozatban a képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a szegregációs eseteket a diszkriminációmentesség és egyenlő bánásmód értékei alapján, és határozzon meg az iskolai elkülönítés elleni küzdelmet célzó intézkedéseket.

A következő három hónapban az Európai Parlament bármelyik képviselője csatlakozhat a kezdeményezéshez. Amennyiben ezt a képviselők többsége megteszi, a nyilatkozatot hivatalosan megküldik a címzettnek.

Az Európai Bizottság korábbi tanulmánya szerint számos tagállamban különítik el a roma diákokat az iskolákban. Csehország és Szlovákia ellen már kötelességszegési eljárás is indult az ügyben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irány a suli!
10 + 1 tipp iskolakezdéshez, iskolatáska választáshoz Szeptember, becsöngetés. Fontos dátum gyerekek és szülők életében. Sokan nem várják, mások vi…

További cikkek