2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Írásos nyilatkozat az iskolai szegregáció megszüntetésért az Európai Parlamentben

DK: Írásos nyilatkozat az iskolai szegregáció megszüntetésért az Európai Parlamentben

Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció európai képviselőjének javaslatára az Európai Parlament 5 különböző képviselőcsoporthoz tartozó 11 képviselője írásos nyilatkozatot kezdeményezett a szegregált iskolai oktatás felszámolása érdekében.
Nyilatkozat célja az, hogy felhívja a Parlament és az Európai Bizottság figyelmét az oktatási szegregáció elleni küzdelem szükségességére. A nyilatkozat szerint a roma gyermekek iskolai elkülönítése sérti az egyenlő jogok elvét és akadályozza e gyermekek társadalmi beilleszkedését és súlyos hatással van a gyermekek fejlődésére és jövőbeli boldogulási esélyeikre.

A nyilatkozatban a képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a szegregációs eseteket a diszkriminációmentesség és egyenlő bánásmód értékei alapján, és határozzon meg az iskolai elkülönítés elleni küzdelmet célzó intézkedéseket.

A következő három hónapban az Európai Parlament bármelyik képviselője csatlakozhat a kezdeményezéshez. Amennyiben ezt a képviselők többsége megteszi, a nyilatkozatot hivatalosan megküldik a címzettnek.

Az Európai Bizottság korábbi tanulmánya szerint számos tagállamban különítik el a roma diákokat az iskolákban. Csehország és Szlovákia ellen már kötelességszegési eljárás is indult az ügyben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…