2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Független szakértők fogják kivizsgálni Polt ügyészségét

Polt Péter legfőbb ügyész interjút adott a Népszabadságnak. A kormányzati korrupció hátvédje – ha ellenzéki politikusokról van szó – túl enyhének találja az ítéleteket, miközben “nem tartaná célszerűnek, sem kívánatosnak, hogy az ügyészség egyfajta igazságosztó szerepbe kerüljön”. Polt persze elégedett azzal az ügyészséggel, ami fideszes politikust érintő korrupciós ügyben 5 éve nem indított eljárást.
A legfőbb ügyész ellentmondásai egyértelművé teszik, hogy miért nem kattant még a bilincs a korrupt kormány fideszes ámokfutóin. Az ügyészség “nem kerülhet igazságosztó szerepbe”, most már tehát bevallottan nem lehet az az intézmény, amely felelősségre vonná a kormányzati korrupciót. Polt hiába tagadja le saját ügyészségi beszámolóját és az ügyészségéről készült statisztikákat: az elmúlt 5 évben meghétszereződött a korrupció, harmadannyi eljárás indult és kétszer annyi vizsgálatot állítottak le, mint 2010 előtt.

A Demokratikus Koalíció szerint azt a munkát, amit Polt Péter – most már bevallottan – nem lát el, a kormányváltás után független szakértőknek kell majd elvégezniük. A DK szerint azoknak a vizsgálatoknak már Polt Péter tétlensége is tárgyát fogja képezni. A DK szerint a kormányváltás utáni európai Magyarországnak a felelősségre kell épülnie: amíg az ügyészség nem ellenőrzi a kormányzati korrupciót és a visszaéléseket, addig nem jöhet létre egy nyugati típusú demokratikus jogállam.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek