2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Emelni kell a gyermekgyógyítást vállaló rezidensek ösztöndíját!

Újabb vészjeleket ad a magyar egészségügy. A kórházi várólisták egyre hosszabbak, sok helyen nincs elég gyógyszer, a betegek hozzátartozói visznek be lepedőt az ellátásra szoruló rokonnak, olykor ceruzaemelet a vérnyomásmérőbe. Naponta 3 egészségügyi dolgozó hagyja el az országot, a szakértők szerint pedig tíz év múlva sem elég orvos, sem elég nővér nem lesz.

Most már ott tartunk, hogy 400 házi gyermekorvos hiányzik a rendszerből. Ha hozzátesszük, hogy a területen dolgozók 25 százaléka 65 év feletti, akkor a helyzet még inkább elkeserítő. Ha ők nyugdíjba mennek, rengeteg gyerek maradhat ellátatlanul. A fejlemény azért tragikus, mert több tízezer olyan gyermek él az országban, akiknek akár 40 kilométert is utaznia kell egy-egy vizsgálatért, vagy recept felírásáért. Azokban a régiókban ahol nagy a szegénység, ellátatlanul maradhatnak beteg gyermekek, vagy tovább hordják ki a kórt, emiatt kieshetnek az iskolából.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-rezsim hetedik évében súlyos felelősség terheli a kormányt a kialakult helyzetért. Az elmaradt béremelések, a ki nem dolgozott életpálya-modell miatt nem sikerül megállítani az elvándorlást, vonzóvá tenni a gyermekorvosi pályát. A DK szerint emelni kell a gyermekgyógyítást vállaló rezidensek ösztöndíját, külön honorálva, ha betöltetlen állásra jelentkeznek. Ki kell dolgozni a rájuk szabott életpálya-modellt és emelni kell a fizetésüket.

Varju László
Alelnök
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…