2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Egymilliárdot költött a kormány betegjogi szakemberekre, mégis csak 27 van összesen Magyarországon

DK: Egymilliárdot költött a kormány betegjogi szakemberekre, mégis csak 27 van összesen Magyarországon

915 millió forint EU-s támogatás elköltését ünnepelte meg közleményben az Orbán-kormány által létrehozott betegjogi látszatszervezet, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. Az EU-tól kapott források elvileg az egészségbiztosítási rendszer és a magyar egészségügyben ellátottak betegjogi képviseletének fejlesztését szolgálták volna.
A magyar egészségügy siralmas állapotai miatt elmondható, hogy lassan több a betegjogi panasz, mint a kórházi ápoló. Ha egy beteg nem kapja meg az elégséges tájékoztatást vagy a megfelelő ellátást, akkor betegjogi képviselőhöz fordulhat. Ma ilyen szakemberből az egymilliárd forint elköltése után is összesen 27 van Magyarországon, mert a képzésben olyan, már eleve az egészségügyben dolgozók vettek részt, akik vagy eddig is ezzel foglalkoztak, vagy továbbra sem fognak ezen a szakterületen dolgozni. Az OBDK honlapján ráadásul továbbra is csak elvétve keresnek betegjogi szakembereket – elvégre az EU-s pénzeket a rendszer fejlesztése nélkül is sikerült elkölteni.

A Demokratikus Koalíció szerint új szakemberek képzésére és új betegjogi képviselői státuszok azonnali meghirdetésére van szükség, hogy fenntartható legyen a magyar egészségbiztosítási rendszer. A DK szerint a jelenlegi 27 betegjogi képviselő csak töredéke a minimálisan szükségesnek, az elköltött egymilliárd forint pedig csak ablakon kidobott pénz volt.

László Imre
egészségügyi kabinetvezető DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek