2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Búcsú a sajtószabadságtól

Újabb 8 helyet csúszott vissza Magyarország az évente közzétett sajtószabadság-listán. Orbán Viktor kormányzása idején hazánk helyzete e tekintetben is folyamatosan romlott: 2010-ben még 23., 2011-ben 40., 2012-ben 56., tavaly pedig már csak 64. helyezettek voltunk.
„Kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését!” – nem véletlenül helyezték a márciusi ifjak 12 pontjuk élére ezt a követelést: a szabad sajtó biztosította nyilvánosság tartja vissza a diktatúrára hajlamos hatalmat a szabadságjogok megsértésétől. Önkényuralma kiépítéséhez ezért kellett Orbán Viktornak módszeresen leépítenie a sajtószabadságot; a közszolgálati média leigázásával, a kereskedelmi csatornák semlegesítésével, a nyomtatott sajtó jelentős részének fölvásárlásával lényegében puccsszerűen sajátította ki a nyilvánosságot. Mesterkedéseivel szemben tehetetlen volt az Európai Bizottság is: nem volt jogszabály, amelynek alapján közbeléphetett volna, mert korábban eszébe sem jutott senkinek, hogy az Unió bármely tagországának kormánya a sajtószabadság fölszámolására vetemedjék.

„Ma Lívia, Lídia és Simon Gábor lemondásának napja van” – köszönt be szerdán az m1 reggeli műsorvezetője. Az a TV-csatorna, amely ilyen mértékben vesz részt egy politikai hecckampányban, nem közszolgálati, hanem szócső: a kormány propagandagépezetének része.

A Demokratikus Koalíció a sajtószabadság helyreállítását az új, demokratikus kormány egyik legelső feladatának tekinti.

Gréczy Zsolt
Szóvivő (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek