2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Besúgóból antikommunista

A HVG szerint Orbán Viktor 1981 októberétől 1982 augusztusáig az Állambiztonsági Szolgálat katonai elhárításának volt a társadalmi kapcsolata. Az elmúlt 25 évben végig az antikommunizmus dicsfényében tetszelgő Orbán Viktorról tehát kiderült, hogy elfelejtett beszámolni ügynöki múltjáról. Ez egy olyan felfoghatatlan méretű morális válság, amely alapjaiban rengetheti meg a magyar jobboldali politikát.
A D-209-es ügy nyomán már van arra precedens, hogy minek kell történnie, ha egy miniszterelnökről kiderül, hogy egykoron együttműködött az Állambiztonsági Szolgálattal. Medgyessy Péter ügyében akkoriban ellenzéki politikus által vezetett vizsgálóbizottság jöhetett létre, a Fidesz most mégis hallgat. Orbán Viktornak márpedig nyilatkoznia kell az ügyben, hiszen a magyar társadalomnak joga van tudnia, kiről jelentett a rendszerváltás előtt a politikáját az antikommunizmusra felépítő magyar miniszterelnök.

A Demokratikus Koalíció már korábban kezdeményezte, hogy Orbán Viktort és Simicska Lajost a Nemzetbiztonsági Bizottság hallgassa meg. A DK szerint a Fidesznek kötelessége, hogy feltárjon minden olyan dokumentumot, amely kapcsolatba hozható Orbán Viktor ügynöki tevékenységével. A DK szerint a magyar társadalom számára elképzelhetetlen morális megrendülést jelent, hogy az elmúlt két és fél évtized leghangosabb antikommunistájáról kiderült, hogy a katonai elhárítás besúgója lehetett.

Vadai Ágnes
Országgyűlési képviselő
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…