2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

DK: Az unortodox gazdaságpolitika csődje: egy hónap alatt 52 ezer új munkanélküli

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet becslése szerint januárban 52 ezerrel több lett a munkanélküli, mint amennyi decemberben volt. Ismét messzebb kerültünk az Orbán-féle „munkaalapú társadalomtól” – akármit jelentsen is ez.

A Demokratikus Koalíció ebben is az „unortodox gazdaságpolitika” csődjének egyik jelét látja. Hiába összpontosított a kormány – félszemmel már a közelgő választásra sandítva – jelentős költségvetési forrásokat a közmunkaprogram kiterjesztésére (a GVI ennek tulajdonítja, hogy tavaly januárhoz képest viszont 182 ezerrel kevesebb lett az álláskeresők száma), a gazdaság törvényeit tartósan nem lehet semmibe venni. A közfoglalkoztatás rabszolgamunka helyett lehetne szociális, vagy a munkaerő-piacra visszavezető foglalkoztatási program, ha a kormánynak valóban a segítségnyújtás lenne a célja, de a foglalkoztatási adatok tartós javítására alkalmatlan.

A foglalkoztatás bővülése, a munkanélküliség tartós és érdemi csökkenése csak a beruházások föllendülésétől várható. Ehhez a befektetői bizalom visszaszerzésre volna szükség, ami viszont éppen az „unortodox” eszközökkel való szakítást föltételezi. Ez a feladat is a tavasszal hivatalba lépő új, demokratikus kormányra vár.

Molnár Csaba
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került. Nem várhatunk tovább, nyílt levelet küldünk a döntéshozóknak, követelve, hogy rendezzék az oktatásb…
A PONTközPONT székhelye a Weidlich udvarban terveink szerint megszépül. Ebben kérünk segítséget! A felújítás az épület különleges jellege miatt nagyo…

További cikkek