2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Az Orbán kormány az emberi jogok fő ellensége Magyarországon

Újabb tekintélyes nemzetközi szervezet, az Amnesty International jelentése fest aggasztó képet az emberi jogok magyarországi helyzetéről. A szervezet a 2014-es évet értékelve minden vizsgált alapjogi területen komoly visszásságokat tárt fel.

A jelentés utal arra, hogy bár a Fidesz ismét megnyerte a választásokat, ezt a szabályok egyoldalú módosításával érte el. Határozottan bírálja a civil szervezetekkel szembeni kormányzati lépéseket, a KEHI jogilag nem megalapozott vizsgálatát, és a civilekkel szembeni kormányzati retorikát.

A romák helyzetével kapcsolatban ismerteti miskolci Számozott utcákban élőkkel szembeni szégyenletes hangulatkeltést. Kitér az egyház alapítás szabadságának csorbítására és az embertelen tényleges életfogytiglani büntetésre is. A jelentés azt is megállapítja, hogy (a kormány állításaival szemben) általános a menedékkérők őrizetbe vétele, a férfiak 40%-ára, köztük fiatalkorúakra is ez a sors vár.

A Demokratikus Koalíció szerint a kép egésze lesújtó, különösen, mert az elmúlt időszakban az Európa Tanács emberi jogi biztosa és Human Right Wach is hasonló megállapításokat tett. A Fidesz kormány ma a magyar polgárok szabadságának fő ellensége. Nem védelmezi, hanem csorbítja az emberi jogokat, szégyent hoz az egész országra az európai közvélemény előtt. Az Orbán rendszert minél előbb le kell váltanunk, hogy minden polgártársunk visszakapja jogait és méltóságát.

Niedermüller Péter

a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…