2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Az AB „kormányhű” testületté vált

A Demokratikus Koalíció mélyen elkötelezett az alkotmányos jogállam alapvető értékei mellett, épp ezért teljes mértékben azonosul a civil jogvédő szervezeteknek a 2010 utáni Alkotmánybíróság vizsgálata alapján hozott lesújtó értékítéletével: Az Ab „kormányhű” testületté vált. A 2010 utáni, a Fidesz-többség által egyoldalúan jelölt, egyeztetés nélkül megválasztott alkotmánybírák elfogult döntései már nem az alkotmányosság védelmét, hanem a Fidesz napi politikai érdekeit szolgálják. Ezáltal egyértelművé vált, hogy többé nem lehet jogállamról beszélni Magyarországon.

A DK korábban is azt képviselte, hogy vissza kell állítani az AB eredeti státuszát, meg kell szüntetni az önkényuralmi rendszer szabályai szerint kinevezettek megbízatását. A civil jogvédők vizsgálata fényében pedig ma már a széles közvélemény is egyre világosabban látja: az „egypárti alkotmánybírák” nem mernek szembe menni a kormánytöbbség törekvéseivel, ám – a jogászi hivatásukra is szégyent hozva – készek szembe menni a jogállamiság alapvető demokratikus értékeivel. Mindazok, akik a civil jogvédők értékelése tükrében nem feleltek meg a demokratikus jogállami tesztnek, a DK szemében méltatlanná váltak arra, hogy viseljék az alkotmánybírói talárt.

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországon előrehozott választásokat kell tartani, hogy minél előbb vissza lehessen állítani a köztársaságot, a demokratikus jogállamot, és a jogállamisághoz, nem pedig a kormányhoz hű Alkotmánybíróságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek