2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

DK: Amerikaellenes hangulatkeltésbe kezdett a Fidesz a 27 ponttal

„Így csicskáztatná Amerika az Orbán-kormányt” címmel jelent meg egy írás a kormányközeli Mandiner blogon egy tavalyi non-paperről, amelyet az Egyesült Államok juttathatott el a magyar kormánynak.
A kormányzati szócső „csicskáztatásként” ítéli meg az amerikai adminisztráció 2014 októberében megfogalmazott véleményének 27 pontos összefoglalását. Úgy tűnik, hogy a jobboldali pártsajtónak éppen azok után jut eszébe stíluskritikával élnie, hogy a magyar kormány az elmúlt fél évben elfogadhatatlan hangnemű vagdalkozással haragította magára hazánk minden szövetségesét.

A 27 pont tartalmát ugyanakkor nehéz kritikával illetni, hiszen pontosan azokat a normákat tartalmazza, amiket a magyar demokratikus ellenzék is hétről-hétre követel – legyen szó a fideszes választási rendszer megváltoztatásáról, vagy a civil szervezetek elleni kormányzati hadjárat beszüntetéséről.

A DK szerint beszédes értékítélet, hogy hazánk legnagyobb szövetségese a 2010 előtti alkotmányos rendszert tekinti mércének, a 2010 óta véghezvitt orbáni intézkedésekre pedig alkotmányos rombolásként tekint.

A DK a – minden bizonnyal a magyar kormány által kiszivárogtatott – non-paper kapcsán felszólítja az Orbán-kormányt, hogy tegyen le az amerikaellenes hangulatkeltésről. A DK szerint a szövetségesek nélkül maradt Orbán-kormány amerikaellenes „szabadságharca” pontosan ugyanolyan kudarcba fulladna, mint az eddigi EU-ellenes bohózat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek