2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A Roma Büszkeség Napjára

Kedves Roma Testvéreim!
Szeretettel üdvözlöm minden roma honfitársamat a harmadik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja alkalmából.

Sokan értetlenül kérdezik: miért a büszkeség napja? A származás adottság, senki nem változtathat rajta, nem lesz tőle sem jobb, sem rosszabb, mi oka van hát bárkinek is büszkének lenni arra, hogy romának született?

Akik így gondolkodnak, gyakran jó szándékú, tisztességes emberek is, figyelmen kívül hagyják a cigányságot sújtó előítéleteket, azt a társadalmi kirekesztést, amivel a cigányoknak nap, mint nap meg kell küzdeniük. Az ilyen emberek még sosem élték meg azt, amivel a romáknak naponta kell szembenézniük. Sosem kerültek olyan helyzetbe, hogy nem engedik be őket a discoba, hogy a boltban biztonsági őr kíséri őket figyelve, hogy nem lopnak-e el valamit, hogy mikor albérletet keresnek, rájuk csapják az ajtót, mondván, hogy már kiadták, és hogy hiába felelnek meg mindenben a meghirdetett állásfeltételeknek, nem alkalmazzák őket – mindezt csupán azért, mert valamivel sötétebb a bőrük.

A büszkeség, az összefogás, az együvé tartozás érzése önvédelem a kirekesztés ellen. A cigány ember nem a származására büszke, hanem büszkén vállalja identitását, azt üzenve a többségnek: idetartozunk, nincs semmi szégyellnivalónk, ne várjátok, hogy bocsánatot kérjünk azért, aminek születtünk. A Roma Büszkeség Napja ünnep: a cigány emberek méltóságának, önbecsülésének, polgári önérzetének ünnepe.

Remélem, mielőbb eljön a nap, amikor hazánkban senki és semmi nem fogja akadályozni a romákat, hogy a többi polgáréval azonos jogaikat gyakorolják is, amikor senki nem fogja szégyennek, megalázónak tartani azt, ha valaki romának születik, és amikor már senki nem fogja a másik ember iránti megvetését azzal kifejezni, hogy cigánynak nevezi őt. Akkor, de csak akkor valóban fölöslegessé válik a Roma Büszkeség Napja. Addig azonban ünnepeljük együtt minden évben roma polgártársaink közénk- és együvé tartozását, vállalt identitását és emberi méltóságát.

Isten tartson meg benneteket sokáig magyarnak és cigánynak egyaránt!

Gyurcsány Ferenc
a Demokratikus Koalíció elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek