2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF

DK: A parlagfűvel szennyezett földek után ne járjon EU-s támogatás

Hiába az elmúlt évek eredménytelensége, a kormány idén is megkezdi a parlagfűvel szennyezett területek helikopterekkel történő felderítését. A korábbi tapasztalatok szerint hiába ellenőriztek le akár 1,6 millió hektárnyi földterületet, csak 1341 hektárnyi parlagfűvel szennyezett földet találtak – pedig ennyitől nem lenne 1,5 millió allergiás ma Magyarországon.
Emlékezetes, hogy az Orbán-kormány már akkor hiteltelenné vált a parlagfű elleni harcban, amikor laptopokra és cipőtisztítógépekre költötte az állampolgárok adójának parlagfűmentesítésre felajánlott egy százalékait. A kormány továbbra is csak agrárszempontból foglalkozik a parlagfűvel, a 1,5 millió parlagfű-allergiás érdekeit nem képviseli: nincs megfelelő, gyors orvosi ellátás és továbbra is hiányzik a bírságolási szigor. Döbbenetes, hogy mindemellett olyan földek után is jár az EU-s támogatás, amit már megbüntettek parlagfűszennyezettség miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint meg kell szüntetni azt az elképesztő gyakorlatot, hogy parlagfűvel szennyezett területek után is jár az EU-s támogatás. A DK szerint 10 éves parlagfű-stratégiára lenne szükség, amit az agrárlobbi nyomásától mentesen, szakértőkkel kellene kidolgozni. A DK szerint – korábbi javaslataimmal összhangban – ezt EU-forrásokból, uniós szintű egyeztetések mellett lehetne kivitelezni, hiszen a polleneket nem állítják meg az országhatárok.

Oláh Lajos
Országgyűlési képviselő DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum