2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: A megszállási emlékmű tervének kudarca a tiltakozók győzelme

A civil és ellenzéki nyomásgyakorlás – az Orbán-kormány gyakorlatában merőben szokatlan módon – ezúttal sikerrel járt. A kormány visszavonta korábbi döntését a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékművének fölállításáról.
A kormány ezzel az egyetlen lehetséges döntést hozta meg. Ha a nemzetközi rosszallást és az ellenzék tiltakozását rutinszerűen hagyja is figyelmen kívül, szemlátomást visszariadt annak a blamázsnak és a nyomában kirobbanó nemzetközi botránynak a lehetőségétől, hogy a zsidó szervezetek válaszul bojkottálják a holocaust-emlékév rendezvényeit. Nyilván kiszámolták, hogy néhány tízezer így megszerezhető szélsőjobboldali szavazat ennyit már nem ér meg.

A Demokratikus Koalíció ugyanakkor fölhívja a figyelmet: a kormány taktikai visszavonulása nem teszi semmivé az eredeti, alantas szándékot, egy olyan emlékmű fölállításának tervét, amely ismét a történelem meghamisításának szimbóluma lett volna. Egy demokratikus európai ország kormányzására  nem méltó az a miniszterelnök, akinek számára „személyes történelmi küldetéstudat” gyilkosok és áldozataik emlékének összemosása, a múlttal való szembenézés fájdalmas, de meg nem takarítható aktusának elszabotálása.

Kerék-Bárczy Szabolcs
elnökségi tag (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…