2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: A legfőbb ügyész kötelessége a holokauszt-tagadó képviselőjelölt bíróság elé állítása

DK: A legfőbb ügyész kötelessége a holokauszt-tagadó képviselőjelölt bíróság elé állítása

A Btk. 333.§ értelmében „ aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista…rendszerek által elkövetett népirtás…tényét tagadja, kétségbe vonja,…bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
A vagy.hu portál debreceni tudósítása szerint Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni és Hajdú-Bihar megyei alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje egy pártrendezvényen mondott beszédében nyelvbotlást színlelve „holokamu”-nak nevezte, majd „holokaszt”-ra módosította az 1944-ben Magyarországról elhurcolt és meggyilkolt zsidók tragédiáját, aztán, hogy félreértés ne lehessen, hozzátette: „szándékos volt, elnézést érte”.

A „kamu” szó jelentése a szlengben: hazugság, átverés. A „holokamu” kifejezéssel a magyarországi szélsőjobboldal szokta kódoltan jelezni, hogy szerinte a holokauszt a valóságban nem is történt meg, az csupán egy zsidó misztifikáció. Azzal, hogy nyilvánosan elmondott beszédében ezt a kifejezést használta, Ágoston Tibor nyilvánvalóan alaposan gyanúsítható a holokauszt-tagadás idézett paragrafusba ütköző cselekményének elkövetésével.

A Demokratikus Koalíció felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, tegye a dolgát és szerezzen érvényt a törvény rendelkezéseinek.

Molnár Csaba
a DK országgyűlési képviselői csoportjának vezetője

Oláh Lajos
a DK országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek