2022. 09. 27. kedd

Adalbert
1 EUR 409 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: A kormányváltás utáni első feladat kell legyen a háziorvosi rendszer megerősítése!

DK: A kormányváltás utáni első feladat kell legyen a háziorvosi rendszer megerősítése!

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a jelenleg praktizáló 6209 háziorvosból 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája, több, mint 900 háziorvos viszont szakvizsga nélkül praktizál. Ha a kormány nem tekintene el a szakvizsga meglététől, már túl lennénk az alapellátás összeomlásán.
Vannak olyan területek az országban, ahol sok-sok kilométeres körzetben nincs már háziorvos. A háziorvosok egyharmada ráadásul nem csak nyugdíjas lesz már, hanem vissza is vonul. Évente több száz új háziorvosra lenne szükség, de még százan sem szerzik meg a háziorvosi szakképesítést. Egy részük ráadásul azonnal külföldre megy a pálya méltatlanul alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a felelős a kialakult helyzetért, amely megváltoztatásához a jelek szerint sem szándéka, sem elégséges szakértelme sincs. A DK szerint a kormányváltás utáni első feladat kell legyen a háziorvosi rendszer megerősítése. Hiába van Budapesten a világ egyik legjobb orvosi egyeteme, ha az onnan kijövő fiatal orvosoknak sem tisztességes fizetést, sem élhető munkakörülményeket nem tud biztosítani a kormány.

A DK részletes egészségügyi programmal rendelkezik a Sokak Magyarországa programban, amely alkalmas a magyar egészségügy rendbetételére.

László Imre
a DK egészségügyi kabinetjének vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek