2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

DK: A kormány törvénymódosítása kiírtja a kulturális antropológia szakot is

A magyar kormány felsőoktatás elleni hadjáratának esett áldozatul a kulturális antropológia képzés is. A lépés része annak a kormányzati politikának, amelynek keretében „hasznossági” szempontokra hivatkozva át akarják alakítani a felsőoktatási rendszert, támogatásokat akarnak megvonni, és 2016-ra megszüntetnének hatvan szakot. A váratlan döntés miatt korábban André Singer, a brit Királyi Antropológiai Intézet elnöke is felemelte a szavát. Nemrégiben pedig az Amerikai Antropológiai Társaság vezérigazgatója fordult levélben Balogh Zoltán miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság tiltakozó állásfoglalása mellett.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány éppen a kiemelt fontosságú területeken akar megszorításokat és nyirbálásokat végezni.  A társadalomtudományok mint terület nem csak a jelen, hanem a jövő generációk számára is nagy jelentőséggel bír.

A DK szerint fontos a felsőoktatás színvonalának emelése, ugyanakkor a mostani kormányzati lépésekkel nem járulnak hozzá a cél eléréséhez. A DK nem ért egyet azzal a szakmaiatlan érveléssel, hogy a felsőoktatási intézmények ontják magukból az értéktelen diplomákat, mivel a kutatások szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek nagyobb esélyük van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. A DK úgy véli, hogy a felsőoktatási erőviszonyokat nem az államnak, hanem a piaci versenynek kell alakítania.

Niedermüller Péter
EP képviselő
alelnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum