2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A kormány az államadósság adatait is hamisítja

A forint drasztikus gyengülése miatt minden idők legmagasabb összegére, 22,84 milliárd forintra emelkedett az államadósság. Az árfolyamban a magyar gazdaságpolitika pénzpiaci megítélése tükröződik, az új negatív csúcs tehát vitathatatlanul a kormány felelőssége. Ez az adósság a 2014. évi GDP 77,9 százaléka. Mármint annak a GDP-nek, aminek várható összegét a kormány kampányszempontokhoz igazodva, minden szakértő szerint indokolatlanul magasra becsüli. „Csak annak a statisztikának hiszek, amit személyesen hamisítottam meg” – mondta állítólag Churchill. Ha a kormány csakugyan ennek az általa meghamisított adatnak hisz, és gazdaságpolitikáját erre alapozza, akkor a baj nagyobb, mint gondolhattuk volna.

Az adósságráta tavaly folyamatosan csökkent, de még a harmadik negyedév végén is 80 százalék fölött volt, év végére tehát aligha eshetett 79% alá. Minthogy pedig az idén bekövetkezett 13-14 forintos gyengülés az adósságrátát 1,5 százalékponttal emelte, annak január végén is 80 százalék fölött kellett lennie, a kormány által becsültnél csaknem 3 százalékponttal magasabban.

A Demokratikus Koalíció fölszólítja a kormányt, szüntesse be a statisztikai adatokkal való trükközést és ismerje be: az államadósság elleni harca is kudarcba fulladt. Az államadósság csökkentése is a tavasszal hivatalba lépő új, demokratikus kormány józan, kiszámítható gazdaságpolitikájára vár.

Molnár Csaba
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek