2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

DK: A Fidesz tovább trükközik a választási rendszerrel

A Nemzeti Választási Iroda ma tájékoztatót tartott a választási eljárási törvény tervezett módosításáról a pártoknak. Ezek a módosítások azonban nem oldják meg érdemben a választási rendszer problémáit. A győzteskompenzáció aránytalan rendszere, a választókerületek határainak önkényes meghúzása, a kampány korlátozása, a fiktív bejelentkezéssel való visszaélés lehetősége megmarad, ahogy az is, hogy a határon túli magyarok ellenőrizhetetlen módon szavazhatnak levélben, míg a külföldön dolgozó magyarok csak nagyon nehezen vehetnek részt a szavazáson. A mai egyeztetésen az NVI is elismerte, hogy a regisztrált határon túli szavazók jelentős része passzív, és hogy többezer a regisztrációban megadott lakcímre kiküldött szavazólap érkezik vissza téves címzés miatt. Ugyanakkor azzal nem néznek szembe, hogy a rendszer lehetővé teszi, hogy a “holt lelkek” nevében valaki más szavazzon.
A Demokratikus Koalíció szerint a most javasolt módosítások nem teszik érdemben jobbá a Fidesz választási törvényét. A Fidesz mindent el fog követni hatalma megőrzése érdekében a következő választásokon is, de hiába trükköznek. Ha az ellenzék közös jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel indul, ha közösen megszervezi a választás civil ellenőrzését, akkor Orbán rendszerén az ilyen mocskos trükkök sem segítenek majd.
Arató Gergely
A DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum