2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: A Fidesz megvédi az uniós pénzektől Magyarországot

Brüsszel befagyasztotta az április 15 utáni magyarországi számlák kifizetését. A kormány ugyanis átszervezte a pályázatok elbírálási rendszerét, az új rendszerben pedig Brüsszel nem bízik: nem látja garantáltnak, hogy az uniós pénzek egy része nem tűnik el kézen-közön. Ismerve a hazai közbeszerzési gyakorlatot, amely szerint nagyobb összegű állami megbízást szinte kizárólag a Közgép, Simicska barátai és üzletfelei, tovább Mészáros Lőrinc cégei nyerhetnek, ez nem is nagyon csodálható.
Brüsszel negyedévente fizeti ki a számlákat, a közbeeső időszakra a kormány hitelezi meg a kifizetéseket. A szűk költségvetési mozgástér miatt ez már most is akadozik, hírek szerint a kormány három hete egyáltalán nem fizet. Ha a problémát június végéig nem sikerül rendezni, amire minden esély megvan, a kifizetések végleg leállhatnak, vállalkozások és projektek ezreit döntve be. A csúszás miatt pedig a legjobb úton vagyunk arrafelé, hogy az az egymilliárd eurós többletforrás, amit a Gyurcsány-kormány 2005-ben alkudott ki az EU-tól, elússzék, mert határidőre történő lehívását az Orbán-kormány elpuskázza.

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány ne kockáztasson több százmilliárdos forrást azért, hogy csókosai pár tucat milliárddal többet nyúlhassanak le, az uniós pénzek kezelésével megbízott Lázár János pedig távozzék, helyét hozzáértőbb és tisztább kezű hivatalnoknak adva át.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök,
EP-képviselőjelölt (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek