2022. 08. 17. szerda

Jácint
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

DK: A Fidesz kútba lökné a családi kertészeteket

Európa más részein tízszer akkora hányadát öntözik a mezőgazdasági területnek, mint hazánkban. Az elaprózott gazdaságok nem képesek nagy öntözőrendszerek létesítésére és fenntartására, emellett Magyarországon – annak ellenére, hogy mindenfelől erre folynak a folyók – aránytalanul nagy árat kér a kormány az öntözővízért.

Most merényletre készül a kormány a még megmaradt családi kertészetek ellen. Engedélyhez és sokféle, drága vizsgálathoz köti a családi kertészetek öntözővizét a talajvízből nyerő ásott és fúrt kutak létesítését, és “regisztrálni” akarja a már meglévő ilyen kutakat is, aminek a költsége a sok vizsgálat és engedély beszerzés miatt százezres nagyságú terhet jelent majd a gazdáknak.  Ismerve ezt a kormányt, a regisztrációt egészen biztosan valamiféle adó, vagy vízhasználati díj fogja követni. Ezzel megadja a kormány a kegyelemdöfést a még működő családi kertészeteknek is, hogy aztán a fideszes holdudvar uniós támogatással létesített birtokai versenytárs nélkül tarolhassák le a piacot. Ezek a családi kertészetek öntözővíz nélkül nem képesek létezni, a most a kormány által rájuk rótt terheket azonban aligha lesznek képesek kitermelni.

A Demokratikus Koalíció a Sokak Magyarországa nevet viselő programjában az öntözött terület jelentős növelését tervezi. Ehhez lényegesen csökkenteni fogjuk az öntözés költségeit, és eltöröljük a talajvízből nyert öntözővíz terheit.

Nagy-Huszein Tibor
alelnök, DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek