2022. 08. 17. szerda

Jácint
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

DK: A Fidesz konzerválja a mezőgazdaság elmaradottságát a GMO-mentességgel

A több független agrárkutató-intézet kényszer-összevonásával létrehozott Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója szerint stratégiai cél az ország GMO-mentessége. Szerinte ez piaci előny jelent, s az egészségvédelem is ezt követeli meg. Példaként említi, hogy az állattenyésztés számára szükséges évi 500-600 ezer tonna szója jórészt importból ered, a GMO-t is tartalmazó behozataltól pedig majd a „nemzeti fehérjeprogram” keretében termelt hazai, „természetes” szójával függetleníthetjük magunkat. A Központ vezetője így maga ismeri el, hogy a fideszes alaptörvényben előírt GMO-mentesség csak álom, másrészt hazudik, amikor kutatóként a Fideszes politikusokat szajkózva egészségi ártalmakról papol.

A valóságban a biotechnológiai úton előállított organizmusok biztosítják a mezőgazdaság hatékony, környezetkímélő működését. A génmódosított növények alkalmazása világszinten 22 százalékkal emelte a terméshozamot, 68 százalékkal növelte a nyereségességet és 37 százalékkal csökkentette a felhasznált kémiai növényvédő szerek mennyiségét.

A DK szerint a modern biotechnológiák értelmetlen elutasítása csak a hazai mezőgazdaság jelentős technológiai, hatékonysági elmaradottságát konzerválja. Ezért a Sokak Magyarországában nem hatalmi szóval döntenek el majd tudományos és gazdasági kérdéseket, s a mezőgazdaságból élők érdekei szabadon érvényesülhetnek.

dr. Kemény Ádám
agrárkabinet-vezető


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek