2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A Fidesz az ország legnagyobb esélyét játssza el

A kormányváltást követően a Fidesz zsákmányszerző hadjárata megbénította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. A pályázatokat másfél évre leállították, mintegy száz szakembert kirúgtak, helyüket csókosokkal töltve föl, az ügynökség élére pedig a – honnan máshonnan? – Közgéptől érkezett Petykó Zoltánt állították.
Az átszervezés megoldotta ugyan, hogy a Simicska vezette Fideszes holdudvar az uniós támogatásokból is sápot tudjon szedni, de meglett a böjtje. A pénzosztás képtelenül lassan indult újra, részint a pártkatonák hozzá nem értése miatt, részint, mert fő szemponttá lépett elő, hogy nagyobb uniós projekt csak a Közgépre bízható. A késés komolyan fenyegetett azzal, hogy 1000-1200 milliárd forintnyi uniós támogatás „bennragad”, ezért az NFÜ-t tavaly lényegében megszüntették, a döntéseket  pedig azóta Orbán és Lázár hozzák meg rohammunkában. Volt hét, amikor 150 milliárd kiutalásáról döntöttek.

Az esztelen tempóban hozott döntések azzal fenyegetnek, hogy a támogatásokban nem az ország – a Fidesz számára persze legkevésbé sem fontos – érdekei érvényesülnek, illetve hogy kellő előkészítés híján ezek a fejlesztések nem fejeződnek be határidőre, így az ország mégiscsak elveszti a támogatást.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik uniós források elszórása ellen. Az ország száz évre legnagyobb esélyét jelentő támogatások felhasználását is az új, demokratikus kormánynak visszaterelnie a normális mederbe.

Varju László
képviselő (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek