2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: A Fidesz az OBH-n keresztül gyakorol nyomást a bíróságokra

Orbán Viktor hatalomra kerülése után Polt Péter legfőbb ügyészi kinevezésével biztosította, hogy ő és fideszes politikustársai a törvények felett álljanak. Ez arra azonban még nem volt elég, hogy a magyar igazságszolgáltatás a Fidesz politikai ellenfeleit is lejárassa, szükség volt arra is, hogy az Országos Bírói Hivatal élére Handó Tünde, egy fideszes EP-képviselő felesége kerüljön.
Handó megteheti, hogy a fideszes ügyészség által indított kreált ügyeket elvegye a területileg eljáró bíróságtól és odaadja egy, fideszes szempontból “megbízhatóbb” másiknak. Hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy az ügyek más bíróságokra küldözgetése alkotmányellenes, Handó Tünde megtette a Sukoró-perben is. Egészen Szolnokig kellet küldeni az ügyet, hogy az ne találtasson koholt és előre megtervezett eljárásnak a bíróság előtt. Az ügyben végül két ártatlan embert – Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot – ítéltek letöltendő börtönbüntetésre, mert nem voltak hajlandóak hamis tanúvallomást tenni Gyurcsány Ferenc ellen.

A Demokratikus Koalíció szerint az OBH elnökének meg kell majd válaszolnia, hogy miért hozott alkotmányellenes döntéseket és miért segédkezett egy koncepciós eljárás lefolytatásában. Mai parlamenti felszólalásomban figyelmeztetem Handó Tündét: az Orbán utáni idők demokratikus jogállamának független igazságszolgáltatása előtt fog felelni – Polt Péterrel egyetemben – a Sukoró-per miatt.

Varju László
Alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek