2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: A civilekkel közösen szigorítanánk a kampányfinanszírozási rendszert

A Political Capital, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levélben kereste fel a pártokat a kampányfinanszírozási rendszer szigorítását célző kezdeményezéssel. Mint ismert, a 2014-es Országgyűlési választások kampányidőszakában 3,5 milliárd forint jutott olyan mikropártok zsebébe, amelyek még az ajánlóíveik számával megegyező szavazatot sem voltak képesek megszerezni. A kamupártokon a kormány a mai napig nem hajtotta be az odaítélt és nyomtalanul eltűnt milliárdokat.
A Demokratikus Koalíció már korábban is támogatta a civil szervezetek átláthatóságot és elszámoltathatóságot célző kezdeményezéseit, legutóbb a vagyonnyilatkozati rendszer szigorítását illetően. Ahogy akkor, a DK most is a civilek kezdeményezése mellé áll és Országgyűlési Határozatot nyújt be a kampányfinanszírozási rendszer szigorításáért.

A DK a civil kezdeményezést támogatva azt szeretné elérni, hogy a pártok kincstári kártyán kapják meg az állami kampánytámogatást, amit aztán csak azzal költhessenek el. A DK támogatja, hogy a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el a kampányköltéseikről, az elszámolásaikat pedig az interneten tegyék közzé. A DK továbbá azt is szeretné elérni, hogy a pártok legyenek kötelesek visszafizetni a teljes állami kampánytámogatást, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább két százalékát.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…