2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Botrány: a Jobbiké a parlament kulturális bizottsága

A parlamenti frakciók megállapodása értelmében az oktatással és kultúrával foglalkozó bizottság elnöki tisztsége a Jobbiknak jut. A Demokratikus Koalíció fölháborodottan tiltakozik a cinikus döntés ellen. A bizottsági elnöki tisztség szimbolikus jelentősége, viselőjének informális befolyása igen komoly. A náci párt politikusának a bizottság elnöki székébe ültetése azt üzeni, hogy folytatódik a jövő ifjúsága agyának átmosása a fasiszta, náci, antiszemita és rasszista szerzők és eszmék tananyagba emelése révén. Hogy újabb lendületet kap az iskolai szegregáció, a hátrányos helyzetűek, romák kiszorítása a minőségi oktatásból. Hogy korszerű ismeretek helyett továbbra is hit- és erkölcstan, rovásírás meg a Hitlerről elismerősen megemlékező XX. századi történelem lesz a tananyag.

Nem jobb az üzenet a kultúra tekintetében sem. Az Alföldi ellen hecckampányt folytatott pártnak a Fidesz már odalökte az Új Színházat – most az egész színházi élet a martalékává válhat. Bakay Kornél, Pataky Attila és Szaniszló Ferenc kitüntetése után most az egész kulturális élet a szélsőjobb befolyása alá kerül. Az meg viccnek is rossz, hogy a emberi jogok érvényesülését mostantól Jobbikos bizottsági elnök ellenőrzi.

A Jobbikkal folytatott összjáték, a náci párt fokozatos szalonképessé tétele mindeddig a kormánypártok felelőssége volt. Ebben a felelősségben mostantól osztozik minden parlamenti frakció.

Niedermüller Péter
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek