2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter

 Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter, a radikális jobboldal vezetője. Azzal vádolják, hogy visszaélt hivatali hatalmával, és emberrablásban vétkes – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

2019 nyarán az akkor még belügyminiszter Salvini rendeletben ruházta fel magát olyan hatalommal, amellyel megakadályozhatta a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók partraszállását az olasz haditengerészet Gregoretti nevű parti naszádjának fedélzetéről. Tette mindezt Giuseppe Conte miniszterelnök ellentétes utasításával dacolva.       Az ügyészség hatalommal való visszaélésnek minősítette az önhatalmú rendeletet, a 116 migráns kiszállásának megakadályozását pedig emberrablásnak.

Salvini úgy kerülhetett bíróság elé, hogy az olasz szenátus felfüggesztette mentelmi jogát. Ha a bíróság bűnösnek találja az ellene felhozott vádpontokban, akár 15 évi börtönre is elítélheti.

A cataniai (Szicília) bíróságon szombaton megtartott első előzetes tárgyaláson magabiztosan megjelent vádlott-politikus annak a véleményének adott hangot, hogy „a nép hangját igazságszolgáltatással akarják helyettesíteni”. Salvini szerint ugyanis a nép azt akarja, hogy ne engedjék partra szállni az észak-afrikai partokról lélekvesztőkön érkező bevándorlókat, hanem hagyják őket, akár, a tengerbe fulladni.

A bírósági tárgyalást Salvini-ellenes népi tüntetés közepette tartották. A tüntetők „Salvinivel soha!”, „Nem felejtünk!”, „Salvinire bilincset!” és hasonló feliratú táblákat tartottak a kezükben. Egy másik, jobboldali megmozduláson Salvini mellett tüntettek. Támogatásáról biztosította a Lega perbe fogott vezérét Tajani, a Forza Italia, és Meloni, a Fratelli d’Italia vezetője. Meg nem erősített értesülések szerint Orbán Viktor is szolidaritásáról biztosította.

A bíróság helyet adott Salvini ügyvédei azon kérésének, hogy hallgassák meg az ügyben Conte miniszterelnököt, Di Maio külügyminisztert és Lamorgese védelmi minisztert is. „Természetesen eleget teszek a bíróság felszólításának” – válaszolt azonnal az olasz kormányfő.

A következő meghallgatást november 20-ra tűzték ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum