2022. 12. 3. szombat

Ferenc, Olívia
1 EUR 410 HUF
1 GBP 478 HUF

Biden már 301 elektori szavazatot tudhat a magáénak – IMF

További 11 elektori szavazattal bővíti győzelmi batyuját Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke, mert győzelemre áll Arizonában is. Ezzel a szükséges 170 elektori voks helyett már 301-el rendelkezhet – jelentették a hírügynökségek.

A leköszönő Donald Trump elnök továbbra sem hajlandó együttműködni Bidennnel a hatalom átadásában, pedig még republikánus párttársai közül is egyre többen javasolják neki, hogy ne feszítse a húrt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője már Joe Bidennel levelezik. Kristalina Georgieva arra kérte Bident, hogy az Egyesült Államok – Trump politikájától eltérően – ne korlátozza, hanem ösztönözze a nemzetközi pénzügyi szervezet gazdaságélénkítő szerepét. Azt tartaná a legfontosabbnak, ha az Egyesült Államok visszatérne a multilaterális együttműködési rendszerbe, csatlakozna a párizsi klímaegyezményhez, amit Trump elutasított, nemzetközi összefogással véget vetnének a koronavírus-járványnak, felhagynának a világgazdaságra negatívan ható szankciópolitikával, s Amerika, mint az IMF legnagyobb részvényese nem ellenezné többé a szervezet alaptőkéjének bővítését úgy, hogy Kína növelhesse részesedését a Valutaalapban. Javasolja, hogy az USA leendő új elnöke már a Huszak (G20) csoportjának következő tanácskozásán tegyen lépéseket.

Különösen érdekesnek tartják Georgieva arra irányuló javaslatát, hogy Biden vizsgálja felül a Trump-adminisztráció  különleges lehívási jogokkal (SDR) kapcsolatos politikáját, azaz ne utasítsa el többé a tagállamok nemzeti valutáinak felhasználását, mert ezzel több száz milliárd dollárral bővíthetnék a keretet.

Georgieva szerint „zöldebb, okosabb, igazságosabb világ” anyagi ösztönzése felé kell irányt venni, csökkenteni kell a mérgezőgáz-kibocsátást és befogadóbb társadalmakat kell teremteni. A Reuters szerint Georgieva nézeteit messzemenően osztják Biden köreiben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek