2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Az út, ami fizetésemelésig vezet

A munka és a szabadidő egyensúlyának megtalálása minden ember jólléte szempontjából kulcsfontosságú, ahogyan az is, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb, egyben értékkel is bíró kedvtelést.

Ha a munkád a hobbid

Sokak szerint nincs szerencsésebb azoknál az embereknél, akiknek a munkájuk a hobbijuk is egyben. Lehetséges, hogy ők sem mosolygósak a januári hétfő reggeleken, de az biztos, hogy a felmerülő nehézségek dacára is élvezik, amit csinálnak, és sohasem küzdenek motivációs problémákkal.

Ha van munkád és van hobbid

A legtöbb ember számára a munka nem kellemes időtöltés, de a legújabb kutatások alapján nekik sem kell feltétlenül csüggedniük. Az okosok szerint az sem rossz, ha valakinek a munkájával teljesen ellentétes természetű hobbija van, hiszen az irodai munka után mindig pezsdítően hat a sport vagy a kirándulás. Az egész napos fizikai igénybevételnek kitett munkavállalók számára a fényképezés vagy a főzés tűnhet sokkal kívánatosabbnak.

A kutatók bebizonyították azt is, hogy a passziók jelentősége túlnyúlik a feltöltődésen, hiszen a hobbink terén elért sikerélmények átmenthetőek munkánkba, és az így megszerzett kvalitások a karrierépítésben is kamatoztathatók.

Egy lépés a fizetésemelés

Ha a hobbidból építkezve kellő hatékonysággal és magabiztossággal végzed munkádat, akkor már minden okod megvan rá, hogy végre bevesd magad, és fizetésemelést kérj főnöködtől. Van azonban néhány íratlan szabály, amire nem árt, ha figyelsz:

  • Először is nagyon fontos a jó időzítés: nem biztos, hogy akkor van a legjobb alkalom, ha cégen belül éppen feszült a légkör, vagy mindenki egy fontos projekten dolgozik.

  • A cégvezetők általában a munkavégzés minőségét értékelik, így a fizetésemelés indokaként mindig az elért eredményeidet hozd fel, semmi esetre se a cégnél eltöltött éveidre tekintettel kérj emelést.

  • Sokan a megnövekedett kiadásaikra hivatkozva próbálnak magasabb fizetést kicsikarni, ami a legtöbbször nem járható út.

  • Próbálj meg a realitások talaján maradni és ne kérj irreálisan magas emelést, mert ez rossz esetben kirúgást is eredményezhet. Egy szolidabb emelésen munkáltatód is nagyobb eséllyel gondolkodik el, ezért egy alkalommal 15-20%-nál ne próbálj többet kialkudni.

  • Sokan gondolják, hogy nélkülözhetetlenek, ezért a magasabb javadalmazás érdekében ultimátumot adnak munkáltatójuknak. Ez teljesen elhibázott stratégia! Könnyebben célt érhetsz, ha megindokolod, hogy az érdemeidre tekintettel miért érdemelsz magasabb fizetést.

  • Szigorúan tilos mások magasabb fizetésével példálózni! A munkatársak bérezése szenzitív információ, de arra nagyon hasznos lehet, hogy képbe helyezd magad egy esetleges alkudozásnál./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum