2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az USA budapesti nagykövetének levele a Magyar Békekörhöz

Az Egyesült Államok ahhoz a feltételhez köti az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezését, hogy Oroszország eleget tegyen a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeinek – tűnik ki az USA budapesti nagykövetének a Magyar Békekörhöz hétfőn eljuttatott válaszleveléből, melynek tartalmát a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum hozta nyilvánosságra kedd reggel.
„Ahhoz, hogy a konfliktus diplomáciai megoldást nyerjen, nélkülözhetetlen, hogy Oroszország teljes mértékben eleget tegyen Minszkben vállalt kötelezettségeinek” – írta Colleen Bell. A levélben nem esik szó arról, mennyiben függ az Egyesült Államoktól, és a minszki megállapodást aláíró többi fél magatartásától a konfliktus diplomáciai rendezése.

Az USA budapesti nagykövetéhez május 5-én írt, majd május 14-én személyesen is átadni próbált civil diplomáciai jegyzékben, melynek átvételét a nagykövetség megtagadta, de Interneten újból elküldték neki, a Magyar Békekör jókívánságait tolmácsolta Colleen Bellnek május 9, a II. világháború befejezése alkalmából, és megköszönte az amerikai népnek, hogy a Szovjetunió és Nagy-Britannia népeivel összefogva megszabadította az emberiséget a fasizmus rémuralmától. A Békekör egyúttal a magyar emberek aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az egykori antifasiszta koalíció egyes tagjai, köztük az Egyesült Államok olyan hatalmi rendszert támogat Ukrajnában, amely nyíltan együttműködik a neonáci erőkkel, és megtagadja a kisebbségi jogokat az egységes ukrán nemzetállamiság jegyében. Jegyzékében a Magyar Békekör leszögezte, hogy a magyar nép nem akar háborút Oroszországgal, hanem békében akar élni Kelettel és Nyugattal egyaránt.

Válaszlevelében Colleen Bell asszony megírta, hogy az Egyesült Államok világszerte előmozdítja a demokratikus értékek és a szabadságjogok érvényesülését, és szövetségeseivel együtt egységes, szabad és békés Európát akar létrehozni.

„Ennek tükrében az USA elutasítja, hogy Oroszország megszállta és megpróbálta annektálni a Krímet. Mint ahogyan elutasítjuk az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szeparatisták konfliktus eszkalálására irányuló lépéseit is. Ezek a cselekedetek sértik az alapvető szabadságjogokat” – áll a levélben.

Az amerikai nagykövet nem válaszolt a Békekör felvetésére, Washington miért fordított hátat a 2014. február 21-i kijevi megállapodásnak, melyben az ukrán felek nemzeti egységkormány és Ukrajna föderatív átalakításáról döntöttek.

A levél arra sem világít rá, hogyan tartja összeegyeztethetőnek az amerikai kormány a demokratikus értékek és szabadságjogok világméretű előmozdítását annak a kijevi hatalomnak a támogatásával, amely a közelmúltban rehabilitálta a Hitler-barát Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezetét (OUN).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek