2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Az Európai Bizottság a menekülők és a civilek mellé állt

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy az Európai Bizottság végső fázisába léptette és az Európai Unió Bíróságához fordult a „Stop Soros” törvény miatt. Új kötelezettségszegési eljárást is bejelentettek, ez a tranzitzónákban történő éheztetések miatt indult. Az uniós lépések végre esélyt kínálnak tisztességes eljárásra a kínzásáldozat, gyermek, nagybeteg, várandós menekülőknek és minden üldözöttnek.
Egy év alatt a hazai hatóságok 16 alkalommal próbálkoztak a tranzitzónákban fogvatartott emberek éheztetésével. A Magyar Helsinki Bizottság mindegyik esetben a strasbourgi bírósághoz fordult. Az Emberi Jogok Európai Bíróság mindannyiszor felszólította a magyar államot, hogy haladék nélkül hagyjon fel az éheztetéssel, és adjon enni az embereknek. A kormány a hazai jogszabályokra hivatkozik, mintha azok tennék lehetetlenné, hogy a fogva tartott emberek – többségükben családos apák és anyák – ételt kaphassanak. Ezt a tarthatatlan helyzetet elégelte meg az Európai Bizottság, és írt felszólítást a kormánynak. Ez egyben új kötelezettségszegési eljárást is jelent.

Emellett végső szakaszához érkezett az ún. „Stop Soros” törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárás. Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, mert a kormány nem tudta megindokolni, miért kell a menekülőknek segítséget nyújtó civileket börtönnel fenyegetni, illetve olyan elfogadhatatlansági eljárást alkalmazni, amellyel gyakorlatilag mindegyik menedékkérő megfosztanak a tisztességes eljárástól.

Az Európai Bizottság mai bejelentését Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke üdvözölte és így kommentálta:

„A tranzitzónákban fogva tartott emberek éheztetése, a civilek fenyegetése és tisztességes menedékjogi eljárás megszüntetése nem fér össze a jogállammal. Az uniós eljárások rávilágítanak a hazai jogállam gyengéire, mert ezeknek a hazai szabályoknak meg se szabadott volna születniük, s ha mégis megszülettek, itthon kellett volna megsemmisíteni őket. Noha fájlaljuk, hogy ez elmaradt, a mostani uniós döntések orvosolhatják a jogsértő helyzetet. Visszaigazolást nyert kitartó és színvonalas szakmai munkánk. A mi célunk egyértelmű: a hatóságok mindenkivel tisztességes járjanak el, és kapjanak védelmet a védelemre szorulók. Az uniós eljárások végre esélyt kínálnak a kínzásáldozat, gyermek, nagybeteg, várandós ügyfeleinknek, és minden menedéket kérő üldözöttnek.”   

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum