2021. 11. 27. szombat

Virgil
1 EUR 369 HUF
1 GBP 436 HUF

Az ENSZ különmegbízottja teljes egészében megerősítette Szél Bernadett jelentését

Szél Bernadettnek a tranzitzónák negatív tapasztalatait szinte teljes egészében megerősítette Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges megbízottja.

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő többször járt személyesen a röszkei és a tompai tranzitzónákban, ahol elképesztő körülményeket látott. Alkalmanként Szabó Szabolcs és Bősz Anett szintén független országgyűlési képviselőkkel látogatott el ezekbe az őrzött bázisokra, ahová újságírókat, de még segélyszervezeteket sem engednek be. A parlamenti képviselőknek – előzetes egyeztetés után viszont joguk van belépni ezekre a területekre is. A magyar képviselők elképedve látták, hogy szögesdrótokkal körülvéve élnek a menedékkérelemre várók a tranzitzónákban, ahol több a gyermek, mint a felnőtt. Arról is tudomást szereztek, hogy időnként egyes felnőtteknek nem adnak enni, ami mindenféle nemzetközi normával szembe megy. Továbbá az orvosi ellátás nem igazán megoldott, és a gyermekeknek is olyan körülmények között kell élniük, mintha fogvatartottak lennének. Rákos kislány, fogfájós kisfiú nem kap orvosi ellátást. A képviselők látogatása segített ezen is, de úgy látszik csak addig, míg a média egy részének reflektora megvilágította ezt a tarthatatlan helyzetet. Gyakorlatilag Felipe Gonzáles Morales, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges megbízottja is ezekről a visszásságokról tesz említést július 19-i jelentésében, amelyben beszámol a nyolc napos látogatásának a tapasztalatairól.

„Egy várandós nőt 17 őr kísérte a kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra. A menedékkérők, beleértve a kisgyermekeket is, szinte kizárólag csak a számukra kijelölt szektorokban tartózkodhatnak. A szektorok közötti kapcsolattartás nagyon korlátozott. Más szektorok látogatása csak külön kérés alapján, napi egy órára engedélyezett. Nincs nőgyógyász és  gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek. Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek. Az összegyűjtött információk szerint, amikor a menedékkérőknek végre sikerül eljutni az orvoshoz, a konzultációt gyakran tolmács jelenléte nélkül folytatják le, és többen arról számoltak be, hogy nehézkes volt az orvossal való kommunikáció. Más esetekben az orvos egyszerűen nem adott  diagnózist. A szakorvosi vagy kórházi vizsgálatokhoz való hozzáférés nagyon korlátozott. Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol öt napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül” – áll  többek között ez is a jelentésben.

Felipe Gonzáles Morale elsődlegesen azt kéri az ország vezetésétől, hogy a gyermekekkel érkezők és a kísérő nélküli kiskorúak szabadabb mozgást biztosító helyen legyenek elhelyezve, például a Vámosszabadiban lévő nyílt befogadó-központban, ahol jelenleg több száz szabad férőhely van. Kitér arra is, hogy már rég nem indokolt a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet fenntartása.  

Felipe González Morales teljes jelentése az alábbi linken érhető el:

https://www.ohchr.org/…/EndOfVisitStatement_Hungary_17July2…

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum