2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

Autonómiát akarnak a kárpátaljai ruszinok

A kárpátaljai ruszinok (rutének) csütörtökön megerősítették Kárpátalja területi autonómiára irányuló követelésüket – jelentette a Magyar Békekör kijevi forrásból.

Petro Porosenko elnökhöz eljuttatott üzenetükben emlékeztetnek arra, hogy az 1991-ben megtartott népszavazáson a lakosság 78 százaléka szavazott a területi önkormányzásra.

A ruszin szervezetek 2015 nyarán azzal a kéréssel fordultak az Európa Tanácshoz, az Európai Unió Bizottságához, az EBESZ-hez, az ENSZ-hez, továbbá a magyar országgyűléshez, a cseh és a szlovák parlamenthez, hogy gyakoroljanak nyomást Kijevre a népszavazás eredményének tudomásul vételéért. Az ukrán kormány azzal tagadta meg a követelés teljesítését, hogy Ukrajna területi egységének megbontására irányul.

A Magyar Békekör megjegyezte: a közszolgálati média nem adott hírt a ruszin autonómia-követelésről, jóllehet a kárpátaljai autonómia ügye szorosan kapcsolódik az ott élő magyarság követeléséhez is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került. Nem várhatunk tovább, nyílt levelet küldünk a döntéshozóknak, követelve, hogy rendezzék az oktatásb…
A PONTközPONT székhelye a Weidlich udvarban terveink szerint megszépül. Ebben kérünk segítséget! A felújítás az épület különleges jellege miatt nagyo…

További cikkek