2022. 10. 3. hétfő

Helga
1 EUR 422 HUF
1 GBP 478 HUF

Angela Merkel: Németországnak nem érdeke a világ táborokra osztása

Németország Európa legfontosabb szövetségesének tekinti az Egyesült Államokat, de nem érdekelt a világ hidegháborúhoz hasonló táborokra osztásában – jelentette a Magyar Békekör a német kancellár szerdai videokonferenciájára hivatkozva.

A transzatlanti viszony jövőjéről szólva Angela Merkel üdvözölte Amerika visszatérését a sokoldalú diplomáciához Joe Biden elnökletével, és azt mondta, „nagyon ésszerű” volna kereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Példaként utalt az EU Kanadával kötött megállapodására.

Merkel azt is értésre adta, hogy a transzatlanti kapcsolatokra hatást gyakorolnak az Európai Unió keleti kapcsolatai. A kölcsönös piaci előnyök kihasználása szempontjából „nagyon fontos vállalkozásnak” minősítette a Kínával tervezett átfogó beruházási megállapodást, még ha ratifikálása nehézségekbe ütközik is. Értésre adta továbbá, hogy Németország annak dacára sem kívánja abbahagyni az Északi Áramlat – 2 gázvezeték építését, hogy atlanti partnerei közül egyesek, mindenekelőtt az Egyesült Államok nagy nyomást gyakorol rá, hogy elálljon tőle. „Amikor a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről beszélünk, azokról a kérdésekről is szólni kell, amelyekben nincs egyetértés a transzatlanti partnerek között. Ezek közé tartozik az Északi Áramlat – 2 témája” – mondta.

A német kancellár politikai nyilatkozata arra enged következtetni, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyában Németország nagyobb szuverenitásra tart igényt, egyúttal az EU önállóságát is erősíteni akarja a transzatlanti viszonyban – értékelte a Békekör megfigyelője.+++

Az USA-EU viszonyról lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2021/05/03/interju-henry-kissingerrel-kina-felemelkedesenek-politikai-kovetkezmenyeirol-es-az-europai-unio-jovojerol/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek