2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Aláírásgyűjtés indul a miskolci BM-ért

Legyen Miskolc a rend fővárosa!” – hangoztatja az MSZP. Ebben az ügyben minden tétlenséggel töltött nap rontja a város esélyeit.

Aláírásgyűjtést indít a Belügyminisztérium Miskolcra költöztetése érdekében az MSZP. Ezt dr. Varga László országgyűlési és dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő jelentette be pénteken Miskolcon.

Varga elmondta: egy miskolci minisztérium ötletét tavaly az MSZP vetette fel az országgyűlési választásokra írt Kelet-Magyarország programjában, s idén tavasszal ő maga is saját kampánya egyik programelemévé tette az elképzelést. Akkor regionális fejlesztési, térségi felzárkóztatással foglalkozó minisztériumban gondolkodtak.

Most kiderült, hogy az új Orbán-kormány elindít egy decentralizációs folyamatot ebben az ügyben, s Székesfehérvárra, Kecskemétre és Debrecenbe helyezne ki egy-egy minisztériumot. Adódik a kérdés: Miskolc miért maradt ki? Ő ezt tette szóvá már a kormánydöntés napján, s ez azóta is téma a helyi közéletben.

Szerinte minden nap elvesztegetett nap, amelyet ebben az ügyben Miskolc tétlenséggel tölt el. Kedden például Székesfehérvár közgyűlése már szándéknyilatkozatot fogadott el a Honvédelmi Minisztérium lehetséges új helyszínéről, szerdán Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere kijelölte, melyik alpolgármestere foglalkozik majd a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költöztetésével.

Varga úgy véli, Miskolc elemi érdeke, hogy a városba költözzön egy minisztérium, ez több száz, akár ezer új munkahelyet is jelenthet az itt élőknek.

Dr. Simon Gábor elmondta: szerette volna, ha a miskolci önkormányzat csütörtöki közgyűlésén döntenek arról, hogy a város indítványozza a Belügyminisztérium Miskolcra költöztetését. Erről ő maga készített sürgősségi előterjesztést, ám a közgyűlés – mint fogalmazott – „antidemokratikus” szervezeti és működési szabályzata szerint csak városi tisztségviselőnek van lehetősége sürgősségi indítványt benyújtania, “közönséges” ellenzéki képviselőnek nem. Hogy mégis tárgyalhassa a közgyűlés a javaslatot, azt kérte, valamelyik fideszes tisztségviselő “vegye a nevére” az előterjesztést.

Ez nem történt meg, javaslatát a jegyzővel – mint fogalmazott – „lesöpörtették az asztalról, nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy a véleményüket elmondják”. Ez azonban nem készteti meghátrálásra az MSZP-t, újra és újra kezdeményezni fogják, hogy javaslatukat tárgyalják meg és fogadják el. Még aláírásgyűjtési akciót is indítanak az ügy érdekében „A Belügyminisztériumot Miskolcra!” címmel.

Szerinte ez az ügy már csak azért is fontos, mert a csütörtöki közgyűlésen a rendőrkapitányi beszámolóból kiderült: a közrend és a közbiztonság tekintetében 2010 óta nem történt javulás, még annak ellenére sem, hogy az elmúlt években létszámbővítés és eszközpark-fejlesztés is történt a rendőrségnél.

Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum